Mitä?


Haluan tehdä oman osani paremman tulevaisuuden rakentamiseksi. Tällä hetkellä olen Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaana Joensuussa, koska paikallispolitiikka kaipaa kipeästi enemmän nuoria.

Yli kymmenen prosenttia joensuulaisista on opiskelijoita. Joka kolmannen joensuulaisen sanotaan olevan alle 25-vuotias. Väkimäärään suhteutettuna Joensuu kilpailee suurimman opiskelijakaupungin paikasta rinta rinnan Jyväskylän kanssa. Jyväskylän kaupunginvaltuuston keski-ikä on kuitenkin neljä vuotta alhaisempi kuin meillä.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa Joensuun äänestysprosentti oli vain 52,6%. Luku oli koko maan kuudenneksi matalin. Nyt 2021 kuntavaaleissa meillä nuorilla on todellinen tilaisuus mennä joukolla vaaliuurnille (mutta ei yhtä aikaa, koska korona) ja muuttaa tätä kaupunkia. Äänestysprosentti ylös, valtuuston keski-ikä alas.

Joensuu on kaupunki johon tullaan opiskelemaan, mutta josta myös muutetaan kiireellä pois. Mikä saisi useamman jäämään tänne valmistumisen jälkeenkin? Ehkäpä paremmat palvelut, houkuttelevat työpaikat tai rikas kulttuuritarjonta? Vai kenties hyvät ulkoilumahdollisuudet ja runsaasti viihtyisiä viheralueita?

Nämä kaikki ovat asioita, joihin voi vaikuttaa valtuustossa – tai äänestämällä valtuustoon ihmisiä, jotka ajavat kanssasi samoja asioita.

Äänestysprosentti ylös, valtuuston keski-ikä alas.


Haluan olla rakentamassa Joensuuta, johon voisin kuvitella jääväni asumaan maisterin paperit saatuani.
Tällainen Joensuu on:

Viihtyisä. Joensuun tulee olla kaupunki, jossa nuoretkin oikeasti haluavat asua. Tämä tarkoittaa panostamista esimerkiksi sellaisiin asioihin kuin kulttuuritarjontaan, liikuntamahdollisuuksiin, ulkoilualueisiin ja siihen, miltä kaupunki näyttää.

Turvallinen. Joensuu on vasta Suomen 12. suurin kaupunki, mutta viime vuosikymmenellä olimme kaupunkien TOP 10:ssä rasistisissa viharikosepäilyissä. Meidän on puututtava paitsi räikeään rasismiin, myös huomaamattomampiin syrjiviin rakenteisiin. Lisäksi huomiota on kiinnitettävä siihen, että myös meillä Joensuussa reagoidaan lähisuhdeväkivallan valtakunnalliseen kasvuun.

Elinvoimainen. Houkuttelevassa kaupungissa on työpaikkoja ja palveluita. Molempien määrään voidaan vaikuttaa valtuustossa. Kaupungin on oltava esimerkillinen työnantaja ja edistettävä paikallisia työmarkkinoita vastuullisilla päätöksillä. Sosiaali- ja terveyspalveluiden on oltava riittävät ja saavutettavat, koulutuksen ja varhaiskasvatuksen resursoitua ja paikallisliikenteen tarpeeksi kattava ja edullinen.

Tehdään Joensuusta koti.