Kuka?

Roosa Ylikoski

Punavihreä feministi ja opiskelija-aktiivi

Olen 23-vuotias joensuulaistunut opiskelija, joka päätyi politiikkaan puolivahingossa.

Ajatusmaailmaltani vasemmistolainen olen ollut esiteini-iästä asti, mutta kuten moni muukin, aktivoidun poliittisesti vasta yliopistossa. 2017 syksyllä eksyin sekä opiskelijapolitiikkaan lähtemällä mukaan oman ylioppilaskuntani edustajistovaaleihin että paikalliseen nuorisopoliittiseen toimintaan Vasemmistonuorissa.

Neljä vuotta sitten en ollut ikinä edes ajatellut ylioppilaskunnan edustajistovaaleja kummempiin vaaleihin ehdolle lähtemistä. Niinhän siinä kuitenkin kävi, että hommat veivät mukanaan. Opiskelijoiden edun ajaminen vei omalta laitokselta ylioppilaskunnan hallitukseen, ja yleinen nuorten edun ajaminen sai lopulta lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi.

Opiskelen pääaineenani sosiaalioikeutta ja yhtenä sivuaineenani on yhteiskuntapolitiikka. Olenkin jo ihan vain opintojeni myötä tietoinen yhteiskuntamme epäkohdista. Kun ottaa vielä huomioon omakohtaiset kokemukset seksuaalivähemmistöön kuuluvana mielenterveyskuntoutujana, onko mikään ihme, että tahtoa maailmanparannukseen riittää?

Olen kuitenkin loppujen lopuksi ollut elämässä monella tapaa hyvin onnekas ja haaveilen maailmasta, jossa kaikilla olisi vähintään yhtä hyvät ja mielellään paremmatkin mahdollisuudet kuin minulla on ollut.

Tärkeimmät poliittiset arvoni

Vihreys

Ilmastokriisin vaikutusten vähentämisen on oltava osa kaikkea politiikkaa, jos haluamme, että meillä on jatkossakin maailma jossa tehdä politiikkaa.

Feminismi

Vähemmistöjä kuunteleva, intersektionaalinen feminismi on kaikkien etu. Tasa-arvoa ei ole vielä saavutettu edes Suomessa, ja siitä kärsivät kaikki sukupuoleen katsomatta.

Punaisuus

Kapitalistinen talousjärjestelmä ei tue ekologisuutta eikä ihmisten hyvinvointia. Kestävä tulevaisuus rakennetaan vasemmistolaisella talouspolitiikalla.

Luottamustoimet

Itä-Suomen yliopisto
Ylioppilaskunnan edustajiston jäsen 2017-2021
Ylioppilaskunnan hallituksen jäsen, sosiaalipolitiikka 2020
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunnan jäsen 2020-2021

Vasemmisto-opiskelijat
Hallituksen jäsen 2021

Joensuun Seudun Vasemmistonuoret
Hallituksen jäsen 2018-2020
Puheenjohtaja 2021

Itä-Suomen Vasemmistonuoret
Hallituksen jäsen 2018-2021

Suomen yhteiskunta-alan ylioppilaat
Joensuun paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen 2020-2021
Liittohallituksen jäsen 2020

Legio Ostiensis
Erikoisjuristiksi opiskelevien ainejärjestö
Tiedotusvastaava 2018
Puheenjohtaja 2019
Ainejärjestölehden päätoimittaja 2021